KUARTZ KUM
Kum filtresi dolgu malzemesi, farklı boyutlarda yıkanmış elenmiş kuartz kum
AKTİF KARBON
Aktif Karbon adsorbe özelliği sebebiyle en çok faydalanılan arıtma materyallerindendir. Her ne kadar rejenere edilerek kullanılsada periyotlarla değiştirilmesi gerekir. Süngerimsi yapısı ile ağırlığından fazla yer kaplayan ve hindistan cevizi kabuğundan elde edilen malzemelerdir.
Aktif karbonun iç yüzeyi(aktifleştirilmiş yüzey) çoğunlukla BET yüzeyi olarak (m2/g) ifade edilir. Yüzey alanı azot (N2) gazı kullanılarak ölçülür. Su arıtımında kullanılan aktif karbon taneciklerinin iç yüzey alanının yaklaşık 1000 m2/g olması istenmektedir. Kirlilik oluşturan maddeler, aktif karbonun yüzeyinde tutulacağından, yüzey alanının büyüklüğü kirliliklerin giderilmesinde oldukça etkili bir faktördür. Prensip olarak, yüzey alanı ne kadar büyükse, adsorpsiyon merkezlerinin sayısının da o kadar büyük olduğu düşünülür.
Tanımı: Aktif karbon, koku, tad ve renk aıtımınd akullanılan, kristal formu ve oldukça geniş iç gözenek yapısı ile karbonlu adsorbanlar ailesini tanımlamada kullanılan genel bir terimdir.
Faydası: Su ve gaz arıtımında koku, renk ve bulanıklığı adsorbe eder.
Kullanım alanı: Hertür evsel ve endüstriyel arıtım cihazında, atık su ünitelerinde, gaz arıtımı ve havalandırma ünitelerinde
REÇİNE
Su yumuşatma ve demineralize sistemlerinde kireç/sertlik gidermede veya başka bazı mineralleri almak için kullanılan, genelde sarı renkli kuma benzeyen sentetik bir malzemedir. Reçinenin kullanıldığı su arıtma sisteminin özelliklerine göre 2 ile 7 yıl arasında değişmesi gerekir. İyi bir reçine eşit tanecikli olmalı ve özel ambalajlarda muhafaza edilmelidir. Tane boyutu birbirinden farklı olan reçineler hem basınç kaybını artırır hem cihaz içinde oluklar oluşturarak kapasitenin önemli ölçüde(-%80) azalmasına sebep verirler. Kapasite düşmesi sebebi ile rejenerasyon esnasında harcanan rejenerant kimyasalının (tuz, asit, vb.) birim maliyeti artar.
Firmamız yüksek kaliteye sahip ithal dowex reçineleri tercih etmektedir.
ANTRASİT
Doğal, sert ve temiz olarak seçilen antrasit; tek veya çift katmanlı olarak; her türlü su kaynağı için (içme suyu, atık su ve yüzme havuzu suyu gibi) filtrasyon ünitelerinde arıtma medyası olarak kullanılır.
BİRM
Birm bir filtrasyon medyası olup, genellikle demir ve mangan bileşiklerinin gideriminde kullanılmaktadır. Verimli ve ekonomik bir granüllü medyadır. Basınçlı filtrelerde kullanılabildiği gibi yavaş kum filtrelerinde de kullanılmaktadır. Birm medyası bir katalizör gibi sudaki çözünmüş oksijen ile demir bileşiklerinin reaksiyonunu arttırmaktadır. Yer altı sularında bulunan çözünmüş demir serbest karbondioksitin fazlalığından dolayı genellikle ferrus bikarbonat formunda bulunmaktadır ve filtrelenememektedir.
Birm medyası katalizör olarak sudaki çözünmüş oksijen ile birlikte Fe+2’yi Fe +3 formuna çevirmektedir ve oluşan ferrik hidroksit çökelebilmekte ve kolayca filtrelenebilmektedir. Birm medyasının fiziksel özelliğinden dolayı sadece su ile ters yıkama yapılarak çökelen bileşikler kolayca dışarı atılabilmektedir. Aynı zamanda suda çözünmemesi veya demir giderimi esnasında tüketilmemesi sebebiyle diğer medyalara oranla çok fazla ekonomik avantaj sağlamaktadır.